Kip

Kip

‹  Terug naar overzicht Dieren

Waarschijnlijk is de huiskip uit het Bankiva-hoen gedomesticeerd. Hoe en wanneer dit proces precies is verlopen, is niet volledig bekend, uit fossiele kippenresten, blijkt dat het startpunt in Noord-China zou hebben gelegen, zo'n 10.000 jaar geleden.
In ons land zijn in afgegraven terpen ook kippenbotten aangetroffen. Deze terpen stammen van 800 na Christus. Vanaf de negentiende eeuw werd het houden van kippen een echte landbouwactiviteit. De kippen scharrelden hun kostje op het erf bij elkaar. Ze sliepen met de koeien en het andere vee op stal of in bomen en struiken op het erf.

Tegenwoordig worden kippen vrijwel overal ter wereld gehouden. Een groep kippen heet een toom. Binnen een groep kippen heerst duidelijk een hiërarchie. Die rangorde wordt ook wel de pikorde genoemd. Een mannelijke kip een haan en een vrouwelijk dier een hen. Kippen leggen eieren, waar als ze bebroed worden na 21 dagen een kuiken uitkomt.

Op de Kiboe hebben we meerdere kippenrassen. Er lopen mooie donzige kippen met pluizige kuifjes; dat zijn zijdehoenders. Verder hebben we de grote Brahma’s, die meestal los op het terrein lopen. En wat echte Hollandse kippen rassen zoals de Kraaikop en het Chaamse Hoen. Alle kippen zijn erg tam en vinden het heerlijk om graan gevoerd te krijgen uit de automaat.

‹  Terug naar overzicht Dieren
voor iedereen