Ouessant- schaap

Ouessant- schaap

‹  Terug naar overzicht Dieren

Het Ouessant-schaap is genoemd naar het eiland Île d’ Ouessant voor de kust van Bretagne. Gezien het barre klimaat, de schrale grond en het gebrek aan voedingsrijk eten is het Ouessant-schaap het kleinste schapenras ter wereld, met maar ongeveer 45 cm schouderhoogte en een gewicht van maximaal 20 kilo. Om dezelfde redenen werpen de ooien maar één lam per keer, (een uitzondering daar gelaten want worpen van twee komen soms voor).

De rammen hebben relatief grote, prachtige gedraaide hoorns. Van oorsprong zijn ze zwart van kleur, maar door inkruising van andere rassen zien we nu ook bruin en wit. Het is een natuurlijk ras wat betekent dat het gezonde dieren zijn, waar weinig ziekten bij voorkomen, ze lammeren gemakkelijk en hebben overwegend een goede melkgift. Het zijn sobere dieren, die gehouden kunnen worden op een relatief klein oppervlak. In verhouding tot het lichaamsgewicht heeft het Ouessant-schaap een grote wolopbrengst ten opzichte van andere schapenrassen.Tegenwoordig wordt het vooral als 'sierschaap' gehouden door hobbyisten en kinderboerderijen. Schapen zijn echte kudde-dieren, het spreekwoord "Als er één schaap over de dam is, volgen er meer" zegt genoeg. Een “arm schaap” is een enkel schaap in een weitje zonder soortgenoten.

Onze schapen zijn allemaal ooien en hier geboren en we hebben alle drie de kleuren die er voorkomen, je mag tellen hoeveel we er hebben: maar dan niet inslaap vallen hoor. Ze lopen soms los op het middenterrein om daar het gras kort te houden. Net als de geiten zijn ze allemaal geregistreerd. Als je niet achter ze aan holt zijn ze niet bang voor je en kan je ze, met graan uit de automaat, uit de hand voeren. Probeer maar eens en niet bang zijn als ze ineens allemaal op je af komen, ze horen de graanautomaat en weten dan dat er lekkers te krijgen is. Onze schapen worden meestal begin Juli geschoren, je mag dan komen kijken, op de website staat wanneer de schaapscheerder komt.

 

‹  Terug naar overzicht Dieren
voor iedereen