Shetlandpony

Shetlandpony

‹  Terug naar overzicht Dieren

De Shetlandpony of Shetlander is een klein maar krachtig ponyras, dat zijn naam ontleent aan de Shetlandeilanden in het uiterste noorden van Schotland. Shetlandpony's behoren tot de kleinste pony's ter wereld. Onder invloed van het koude klimaat en minimale hoeveelheden voer ontstond een kleine, taaie pony die alle kenmerken had van een koudbloedpaard en zijn lichaamswarmte zo goed mogelijk kon bewaren.

Op de ruige Shetlandeilanden groeien geen bomen en op de schrale, zure veengrond groeien grassen en heidestruiken met weinig voedingswaarde. De shetlandpony's hebben zich zo ontwikkeld dat ze hiervan kunnen overleven.
Shetlandpony's zijn sober, het zijn geharde pony's die maar weinig voedsel nodig hebben. De shetlandpony kan ook in de winter zonder dek buiten blijven, ze krijgen een dikke wintervacht, maar een schuilstal in de weide stellen ze bij slecht en koud weer wel op prijs.

Shetlandpony's kunnen erg koppig en eigenwijs zijn maar tegelijkertijd heel aanhankelijk, onze twee Shetlanders heten Dropje en Vosje en zijn 21 jaar oud. Ze zijn niet van jongs af aan op de Kiboe en we weten niet precies hoe ze opgevoed zijn, ze zijn erg ondeugend en ze kunnen ook wel eens bijten! Steek dus niet zomaar je vingers door het gaas. Ze zijn het liefst samen buiten in hun wei en vinden het heerlijk om op de grond te liggen rollen. Ze eten hooi dat speciaal eerst “gewassen” wordt omdat ze anders erg gaan hoesten.

‹  Terug naar overzicht Dieren
voor iedereen